چهارشنبه / ۱۳ آبان ۱۴۰۵ / ۱۳:۴۶
کد خبر: 42562
گزارشگر: 593
۲۰
۰
۰
۰
تأکید سازمان ثبت بر تعرفه و مسیر پرداخت هزینه تنظیم سند

پول نقد و کارت‌به‌کارت در دفترخانه ممنوع است؛ روش مجاز چیست؟

تصویرسازی مفهومی با هوش مصنوعی از کارتخوان و مدارک در یک دفترخانه فرضی؛ سند یک محل واقعی نیست
پای میز امضای سند، فقط مبلغ فاکتور مهم نیست؛ مسیر دریافت پول هم ضابطه دارد. هشدار سازمان ثبت درباره چه هزینه‌هایی است و چه تفاوتی با پرداخت بهای ملک دارد؟

پای میز امضای سند، شیوه پرداخت به اندازه مبلغ آن اهمیت دارد. ممکن است عدد خواسته‌شده درست باشد، اما مسیر دریافت پول با ضوابط دفترخانه سازگار نباشد؛ موضوعی که سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بار دیگر درباره آن هشدار داده است.

به گزارش آسیانیوز ایران، اعظم قویدل، سخنگوی سازمان ثبت، در توضیحی که دیدبان ایران روز ۱۳ آبان ۱۴۰۵ به نقل از ایسنا منتشر کرده، دریافت نقدی هزینه‌های دفترخانه، کارت‌به‌کارت به حساب اشخاص و تراکنش خارج از چرخه مورد تأیید سازمان را ممنوع دانسته است. اطلاع‌رسانی کانون سردفتران و دفتریاران قزوین در ۹ آبان نیز همین محدودیت‌ها و لزوم رعایت تعرفه را بیان کرده بود.

چه پرداخت‌هایی ممنوع اعلام شده است؟

این توضیح، چهار وضعیت را در بر می‌گیرد: گرفتن پول نقد از مراجعه‌کننده، انتقال وجه به حساب شخصی سردفتر یا دفتریار و کارکنان و دیگر اشخاص، استفاده از ابزار پرداخت خارج از چرخه تأییدشده و دریافت مبلغی بیش از تعرفه‌ها و حقوق قانونی.

بنابراین، صرف داشتن یک رسید کارت‌به‌کارت به معنای رعایت مسیر قانونی دریافت هزینه دفترخانه نیست. همچنین استفاده از کارتخوان به‌تنهایی کافی نیست؛ دستگاه یا روش پرداخت باید در چرخه مورد تأیید سازمان قرار داشته باشد. سابقه این موضوع را می‌توان در گزارش پیشین تخلف استفاده از کارتخوان دیگران در دفترخانه نیز دید.

نمودار تفکیک مبلغ مجاز و مسیر مجاز پرداخت هزینه دفترخانه؛ بر پایه مواد ۵۰ قانون و ۵۶ و ۵۷ آیین‌نامه

قانون درباره مبلغ و روش پرداخت چه می‌گوید؟

ماده ۵۰ قانون دفاتر اسناد رسمی، دسته‌های وجوه قابل دریافت برای تنظیم و ثبت سند را مشخص می‌کند؛ از جمله حق‌التحریر طبق تعرفه، حق‌الثبت و سایر وجوهی که وصول آن‌ها به موجب قانون به دفترخانه سپرده شده است. این ماده به‌تنهایی متن مربوط به دستگاه کارتخوان نیست.

روش پرداخت حق‌الثبت در ماده ۵۶ آیین‌نامه آمده است: پرداخت باید پیش از تأیید نهایی سند، با کارتخوان مورد تأیید سازمان یا روش الکترونیکی پیش‌بینی‌شده در سامانه ثبت الکترونیک اسناد انجام شود. تبصره یک ماده ۵۷ نیز شیوه وصول حق‌التحریر را به همین روش ارجاع می‌دهد و متن اصلاحی این ماده، دریافت وجه یا مال بیش از تعرفه را مجاز نمی‌داند.

هزینه دفترخانه با قیمت معامله یکی نیست

دامنه این خبر، وجوهی است که دفترخانه برای تنظیم و ثبت سند و خدمات قانونی دریافت می‌کند. از این توضیح نمی‌توان درباره تمام شکل‌های پرداخت بهای ملک میان خریدار و فروشنده حکم کلی صادر کرد. مقررات مربوط به ثمن معامله و پیش‌نویس قرارداد، موضوع جداگانه‌ای است.

همچنین در خبر مورد بررسی، شماره و تاریخ یک بخشنامه تازه با مهلت اجرای جدید اعلام نشده است. موضوع، تأکید بر ضوابط موجود است؛ نه مدرکی برای اینکه ممنوعیت پرداخت نقدی از امروز برای نخستین بار برقرار شده باشد.

تخلف چگونه پیگیری می‌شود؟

به گفته قویدل، عدول از ضوابط مالی، بسته به مورد، می‌تواند به تشکیل پرونده، صدور کیفرخواست و رسیدگی انتظامی منجر شود. این مراحل با محکومیت قطعی یکی نیستند و نتیجه هر پرونده به رسیدگی و مدارک آن بستگی دارد.

برای مراجعه‌کننده، درخواست ریز هزینه‌ها و نگهداری رسید، شماره دفترخانه، تاریخ پرداخت و مشخصات سند، راه عملی روشن‌کردن اختلاف احتمالی است. برای سازمان ثبت نیز اعلام ممنوعیت پایان مسئولیت نیست: انتشار اطلاعات روشن درباره رسیدگی به شکایت‌ها و نتیجه برخورد با تخلفات، امکان سنجش اجرای این ضوابط را برای مردم فراهم می‌کند.

پرسش های رایج:

آیا هر کارتخوانی برای دریافت هزینه دفترخانه مجاز است؟

خیر. ماده ۵۶ آیین‌نامه، کارتخوان مورد تأیید سازمان ثبت یا روش الکترونیکی تعبیه‌شده در سامانه ثبت الکترونیک اسناد را ملاک قرار داده است. این مسیر، طبق تبصره یک ماده ۵۷، برای حق‌التحریر نیز به کار می‌رود.

آیا این خبر درباره پول معامله ملک هم حکم کلی می‌دهد؟

خیر. توضیح بررسی‌شده درباره هزینه‌های قانونی تنظیم و ثبت سند در دفترخانه است. بهای معامله میان خریدار و فروشنده و مقررات پیش‌نویس قرارداد باید جداگانه بررسی شود.

دیدبان ایران به نقل از ایسنا؛ کانون سردفتران و دفتریاران قزوین؛ قانون دفاتر اسناد رسمی و آیین‌نامه آن
https://www.asianewsiran.com/u/jY3
اخبار مرتبط
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با تأکید بر لزوم استفاده انحصاری از دستگاه کارتخوان اختصاصی در دفاتر اسناد رسمی، اعلام کرد که نداشتن دستگاه کارتخوان یا استفاده از دستگاه دیگران در این دفاتر تخلف محسوب می‌شود. قویدل با اشاره به الزام ارسال مبلغ هر سند روی تلفن همراه متقاضیان، خواستار گزارش‌دهی شهروندان در صورت مشاهده هرگونه تخلف شد. بر اساس این اعلام، تمامی دفاتر اسناد رسمی موظفند از دستگاه کارتخوان اختصاصی خود برای دریافت وجه استفاده کنند و ارسال پیامک تأیید تراکنش به تلفن همراه متقاضی نیز از الزامات این فرآیند است.
آسیانیوز ایران هیچگونه مسولیتی در قبال نظرات کاربران ندارد.
تعداد کاراکتر باقیمانده: 1000
نظر خود را وارد کنید